joi, 6 noiembrie 2008

Viitorul este mai cloudy decat oricand

Azi am ascultat bbc si am prins un subiect interesant..
m-am gandit sa scriu cate ceva despre el..
Chiar daca nu pare, "cloud computing" are cat se poate de multa legatura cu interfetele evoluate, mai ales in viitorul apropiat.. (10-20 ani).. se refera la punerea la dispozitia utilizatorilor a unor servicii de prelucrare date, sub orice forma ar fi aceasta.. ganditi-va cum ar fi daca nu v-ar mai trebui acasa un calculator performant pentru a va rula aplicatiile.. cum ar fi daca acestea ar fi rulate pe servere performante care ar avea stocate toate aplicatiile si datele voastre.. tot ce va trebuie este un terminal care sa va ofere interfata foarte friendly (si se pune mare accent pe asta) de conectare.
Tendinta asta este deja luata in serios de firme cu renume cum ar fi google - care vor sa ia painea microsoft, incercand sa aduca solutii cat mai complete pentru prelucrarea documentelor (se pare ca suita office a avut un rol crucial in dezvoltatea aplicatiilor marelui gigant) pentru a convinge firmele sa adere la o astfel de solutie, care de altfel este free :)
microsoft in schimb depune efort pentru crearea versiunilor sistemelor de operare Windows distribuite.
Un alt gigant care s-a orientat pe dezvoltarea de aplicatii online este Adobe - am asistat la o prezentare a lor chiar azi..
Presupun ca mai sunt multi altii care vad o imagine a viitorului nostru in care puterea de calcul va fi tratata ca un serviciu de utilitati casnice - ca apa de la chiuveta sau gazul.. vor exista niste furnizori de "computing" la care ne vom abona si ne vom bucura de serviciile oferite..
Normal.. se pune problema securitatii datelor, si modului in care acestea sunt folosite (profile utilizatori), disponibilitatea lor. Problema este in dezbatere.
Un alt aspect interesant este faptul ca pentru a tine astfel de clustere de servere, cel mai mare cost il presupune.. consumul de energie electrica.. de aceea aceste "computing sites" sunt construite langa surse de energie regenerabile sau foarte ieftine (am inteles ca google au niste servere prin tari unde energia electrica are un pret scazut).
Informatiile postate nu sunt de pe net.. daca vreti mai multe detalii.. cautati-le
ni se ofera deja un astfel de serviciu ;)

Niciun comentariu: